Vakio- ja latinalaistanssit
Vakio- ja latinalaistanssi on pariurheilulaji, jossa parin muodostaa mies ja nainen. Vakio- ja latinalaistanssi on monipuolinen liikuntamuoto ja oivallinen kuntourheilumuoto. Musiikilla ja eri tanssilajeilla on vakio- ja latinalaistanssissa suuri merkitys.
Kun vakio- ja latinalaistanssia harrastetaan kilpailumielessä, käytetään tanssiurheilusta nimitystä kilpatanssi. Lajia voi kuitenkin harrastaa, vaikkei kilpailemaan lähtisikään.
Monipuolista tanssiurheilua
Vakio- ja latinalaistanssissa pari harjoittelee säännöllisesti eri tanssilajeja, rytmejä ja koreografioita. Musiikki ja tanssimisen ilo ovat lajissa pääasiassa. Myös tanssiparin dynamiikalla on merkitystä. Pari voi lähteä kilpailemaan lajiliiton kilpailuihin niin halutessaan.
Harrastamisen voi aloittaa heti, kun keskittymiskyky riittää 45 minuutin harjoitteluun. Lajin parissa nuorimmat harrastajat ovat alle kouluikäisiä. Seurassamme suositeltu aloitusikä on noin 7 vuotta.
Yläikärajaa kilpatanssissa ei ole. Iäkkäimmät tanssin harrastajat Suomessa ovat yli 70-vuotiaita.Tanssiminen onkin oiva liikuntamuoto, sillä se kehittää kuntoa, ylläpitää tasapainoa ja lisää sosiaalista hyvinvointia.
Kilpailutoiminta
Vakio- ja latinalaistanssissa kilpaillaan aina saman taitotason omaavia kilpakumppaneita vastaan eli kilpailutoiminnan aloittaminen on helppoa minkä ikäisenä tahansa.
Taitoluokkiin perustuva kilpailusysteemi on tasapuolinen ja kannustava. Omien taitojen lisääntyessä haasteetkin lisääntyvät.
Kilpatanssissa tanssitaan vakiotansseja ja latinalaistansseja. Liäksi on 10-tanssi, jossa yhdistyy kaikki vakio- ja latinalaistanssit.
Vakiotansseja: hidas valssi, tango, wienin valssi, foxtrot, quickstep
Latinalaistansseja: samba, cha-sha, rumba, paso doble, jive.
10 tanssit: kaikki vakio- ja latinalaistanssit
Ikäsarjat ja taitoluokat
Yleistä
Liittohallitus tai sen määräämä henkilö pitää kilpailusääntöjen mukaista kilpailijakortistoa, johon merkitään kilpailijan, parin tai ryhmän kokoonpano, ikäsarja, taitoluokka ja nousupisteet.
Liittohallituksella on oikeus anomuksesta suorittaa taitoluokan nostoja ja -laskuja. Kaikki kansalliset kilpailut, lukuun ottamatta erilliskilpailuja, ovat nousupistekilpailuja.
Ikäsarjat ja taitoluokat
Lapsi-, juniori- ja nuorisoikäsarjat määräytyvät parin vanhemman osapuolen mukaan ja pari kilpailee koko vuoden siinä ikäsarjassa, jonka ikäsarjaehdon parin vanhempi osapuoli täyttää kalenterivuoden aikana.
Seniori-ikäsarjoissa tulee parin molempien osapuolien täyttää ikäsarjaehto kalenterivuoden aikana.
Ikäsarja ja taitoluokat
Lapsi 1: alle 10-vuotias, F E
Lapsi 2: 10-11-vuotias, F, E, D
Juniori 1: 12-13-vuotias, F, E, D, C, B
Juniori 2: 14-15-vuotias, F, E, D, C, B
Nuoriso: 16-18-vuotias, F E D C B A
Yleinen: alk. 19-vuotias, F E D C B A
Seniori 1: alk. 35-vuotias, F E D C B A
Seniori 2: alk. 45-vuotias, F E D C B A
Seniori 3: alk. 55-vuotias, F E D C B A
Vakio- ja latinalaistanssi-sivustojen tekstilähteet:
Suomen tanssiurheiluliitto
Taitoluokkien sisällöt
F-luokka
(kilpatanssin alkeet)
Neljä tanssia: hidas valssi, quickstep, cha-cha, jive
E-luokka
(ensimmäinen kilpailuluokka)
Tansseja kaksi lisää:
tango, samba
D-luokka Tansseja kaksi lisää: foxtrot, rumba
C-luokka Edellisten lisäksi vielä: wienin valssi, paso doble.
B- ja A-luokat ylimmät taitoluokat
Näissä luokissa tanssitaan vapain kuvioin ja kilpaillaan kansainvälisistä edustuksista.